Menu

Voorwoord

Voor Ajax is het seizoen 2017-2018 onlosmakelijk verbonden met Abdelhak Nouri. Het verschrikkelijke voorval tijdens het trainingskamp in Oostenrijk in juli 2017 heeft iedereen diep geraakt en het seizoen overschaduwd. De impact van dit drama is enorm geweest, waarbij het leed voor Abdelhak, zijn familie en naasten uiteraard het grootst is. Op basis van nieuwe inzichten kwamen we eind juni 2018 tot nieuwe conclusies over de behandeling van Abdelhak op het veld in Oostenrijk. Die behandeling was niet adequaat. Wij erkennen onze aansprakelijkheid voor de gevolgen daarvan en nemen uiteraard onze verantwoordelijkheid.

Ajax 1

Op sportief vlak was het contrast met het seizoen 2016-2017 erg groot. Een aantal maanden na de UEFA Europa League-finale tegen Manchester United, plaatsten we ons voor het eerst in ruim een halve eeuw (los van de diskwalificatie in 1991 vanwege het staafincident) niet voor de groepsfase van Europees voetbal. Een sportief dieptepunt. Het veiligstellen van de groepsfase van Europees voetbalseizoen 2018-2019 had de afgelopen periode daarom hoge prioriteit. Een tweede seizoen op rij zonder Europees voetbal mocht ons niet overkomen. We moesten er direct aan het begin van de Europese kwalificatiereeks staan. En daarom gooiden we het over een iets andere boeg. We hadden de selectie sneller op orde dan tijdens andere seizoenen en investeerden flink in ervaren spelers die ons jonge team direct verder konden helpen. Ik kijk er erg naar uit om met Ajax weer op Europees niveau actief te zijn. De Europese avonden in de – inmiddels naar Johan Cruijff vernoemde – ArenA halen bij iedereen het beste naar boven.

Trainerswissels

De twee trainerswissels en de wijziging in het technisch hart van het afgelopen seizoen springen in het oog. Na het vertrek van Peter Bosz stond Marcel Keizer na zijn succesvolle seizoen bij Jong Ajax een half jaar aan het roer van Ajax 1. Als clubleiding hadden we echter onvoldoende vertrouwen dat de ambities van Ajax zouden worden gerealiseerd met Keizer, assistent-coach Hennie Spijkerman en Dennis Bergkamp (individueel trainer en lid technisch hart). De tegenvallende sportieve resultaten leidden eind 2017 onder andere tot het besluit om hen niet verder verantwoordelijk te laten zijn voor de leiding over het eerste elftal.

Resultaten

De sportieve prestaties van Ajax 1 zijn uiteraard het belangrijkst. Ik hecht er echter waarde aan om ook een aantal positieve zaken uit te lichten, zeker in een seizoen waarin voor de buitenwacht veel mis leek te gaan. We konden het afgelopen seizoen zowel bij onze thuis- als uitduels op de steun van onze fans rekenen. De ArenA was vaak uitverkocht en ook voor onze duels buiten Amsterdam was de vraag naar kaarten groot. Het uitvak zat vrijwel altijd vol. Daarnaast was er veel aandacht voor de duels van Jong Ajax op sportcomplex de Toekomst. Het eerste kampioenschap van Jong Ajax sinds de intrede in het betaald voetbal was een echte teamprestatie en goed voor de opleiding van onze jonge spelers. Als je op zo’n jonge leeftijd al ervaring kunt opdoen in de eerste divisie, is dat immers goed voor de individuele ontwikkeling van je talenten. Het paste in het bredere plaatje waarin we ervoor kozen om veel jongens door te schuiven naar hogere elftallen. Het gevolg was dat we daardoor minder kampioenen in de jeugdopleiding hadden. Desondanks is en blijft het belangrijk dat we goede talenten afleveren aan het eerste elftal van Ajax. Ook is het mooi dat we vrijwel alle grote talenten in onze opleiding binnen boord hebben kunnen houden en dat ze niet naar het buitenland zijn gegaan. Een kampioenschap in de jeugd is uiteraard leuk, maar die andere zaken zijn de dingen die echt tellen.

Ajax Vrouwen

Voor het tweede jaar op rij slaagden de Ajax Vrouwen erin om de dubbel te veroveren. Je ziet dat de kennis, de ervaring en het enthousiasme binnen de club inmiddels hebben gezorgd voor prijzen en een leidende rol in het vrouwenvoetbal. Een aantal van onze Europese kampioenen zijn inmiddels door grote clubs in het buitenland aangetrokken. Net als bij de mannen moeten wij ervoor zorgen dat we altijd nieuwe talenten hebben klaarstaan. Om die reden starten we dit nieuwe seizoen met een talententeam voor meiden, deels gefinancierd door onze partner van de toekomst: ABN AMRO.

Commerciële samenwerkingen

De contractverlengingen met onze hoofdsponsor Ziggo (tot medio 2020) en het sponsorcontract met adidas (tot 2025) waren belangrijke momenten. Met deze nieuwe meerjarige overeenkomst spreekt adidas vertrouwen uit in Ajax en onze toekomst. Dat maakt ons trots. We hechten veel waarde aan langdurige samenwerkingsverbanden en dit is een uitstekend voorbeeld hiervan. De overeenkomsten met Ziggo en adidas vormen twee sterke fundamenten voor onze begroting.

Blik vooruit

De toekomst van Ajax ziet er goed uit. Op veel verschillende gebieden groeit de organisatie. Dat is belangrijk om de juiste voorwaarden te scheppen voor de korte en de lange termijn. Denk bijvoorbeeld aan de stormachtige (internationale) ontwikkeling van onze afdeling eSports. Via eSports betrekken we veel jonge fans bij onze club. Ook voor deze doelgroep blijft het belangrijk om te kunnen voetballen in de buitenlucht. Een ander mooi voorbeeld: de 5-jarige samenwerkingsovereenkomst die we eind 2017 tekenden met de Chinese topclub Guangzhou R&F FC. Het partnership met het Japanse Sagan Tosu betekende kort daarna een mooie nieuwe stap in Azië. Via de Ajax Coaching Academy (ACA) delen we onze kennis over de jeugdopleiding over de hele wereld. We gaan de Ajax-filosofie de komende jaren volledig overbrengen. Dankzij de ACA blijven we zowel in Nederland als in het buitenland onze club op de kaart zetten.

Al zijn we zijn op de goede weg, we zijn er nog lang niet. Zoals u hierboven hebt kunnen lezen, hebben we voor de komende jaren veel plannen en ambities. Daarbij hoort uiteraard ook het winnen van de 34e landstitel. We gaan er alles aan doen om de kampioensschaal weer naar Amsterdam te halen. De steun van iedereen die Ajax een warm hart toedraagt, is daarbij heel belangrijk.

Edwin van der Sar
CEO AFC Ajax


< Inhoud
Wij zijn Ajax >