Menu

Faciliteiten

De Toekomst
In lijn met onze sportieve en maatschappelijke ambities willen wij op een verantwoorde manier de toekomst instappen. Als organisatie verbruiken wij daarom verschillende vormen van natuurlijk kapitaal. We maken bijvoorbeeld van de Johan Cruijff ArenA (voorheen: Amsterdam ArenA) een duurzaam stadion dankzij onder andere windenergie en zonnepanelen.

Op ons trainingscomplex de Toekomst monitoren wij het energieverbruik. Ook bij de aanschaf van nieuwe installaties houden we rekening met het energiegebruik en de efficiëntie. In de afgelopen vijf jaar voerden we dan ook een aantal maatregelen door. Op een deel van de werkplekken is ledverlichting aanwezig en bij de aanleg van nieuwe velden vervangen we de oude verlichting door led. Alle ruimtes in het hoofdgebouw en de school zijn uitgerust met aanwezigheidsdetectie, zodat het licht niet onnodig aanblijft.

Desondanks is ook dit jaar ons energieverbruik gestegen. Dit is verklaarbaar door het toenemende gebruik van het gehele complex: er trainen en spelen meer elftallen. De energie die wij gebruiken (gas en elektra) kopen we samen met die van de Johan Cruijff ArenA in en komt deels van duurzame bronnen. Op dit moment zijn we in gesprek met onze energieleverancier om zo snel mogelijk over te gaan op stadswarmte. Dat levert een flinke besparing op in het verwarmen van onze gebouwen.

In 2017 presenteerden we de plannen voor de Nieuwe Toekomst. Bij de ontwikkeling van de bouwplannen dachten we goed na over de functie van het gebouw en hoe we duurzaamheid hierin integreren. We gaan voor een toekomstbestendige Toekomst.

Overige activiteiten en verbruik
De impact die wij hebben met onze activiteiten ligt in meer dan alleen ons energieverbruik. Zo proberen wij het goede voorbeeld te geven door een zo gezond mogelijke omgeving te creëren voor onze spelers en bezoekers. Dit doen wij onder andere door het rookvrij verklaren van ons sportpark de Toekomst (sinds 1 januari 2018), door zoveel mogelijk gebruik te maken van biologische en lokale producten en door plastic flesjes te verbannen. We proberen bijvoorbeeld bewustzijn te creëren voor het gebruik van kraanwater door een tappunt van Join The Pipe. Daarnaast hebben we, mede door de discussie vanuit de samenleving rondom de vulling van kunstgrasvelden, de rubberen vulling van de velden vervangen door een vulling van kurk of door velden die geen vulling hebben.

Ook dit jaar maakten we inzichtelijk hoeveel CO2 wij uitstoten met onze vervoersbewegingen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de reizen van de elftallen naar de uitwedstrijden en het ophalen van spelers om te trainen. Sinds kort krijgen jeugdspelers vanaf een bepaalde leeftijd een ov-jaarkaart zodat we het busjesvervoer beperken. Het vervoer op ons complex, bijvoorbeeld voor het verplaatsen van personen, kleding en post regelen we zoveel mogelijk elektrisch. Ook is ons watergebruik, voor bijvoorbeeld het sproeien van de velden en het douchen en het hydrateren van de spelers, een punt van aandacht. Het verbruik is het afgelopen jaar opnieuw gestegen en valt waarschijnlijk het aankomend jaar, door de droogte van de zomer, ook hoger uit.


Johan Cruijff ArenA
De Johan Cruijff ArenA is 13% eigendom van Ajax. Ook al is de Johan Cruijff ArenA geen 100% bezit van onze club, het is wel onze thuishaven waar we onze wedstrijden spelen en sportevenementen organiseren. De Johan Cruijff ArenA is één van de duurzaamste stadions ter wereld. We proberen een voorbeeld te zijn voor de sector met innovatieve oplossingen: het gebruik van restwarmte om het veld vorstvrij te houden, het opwekken van een deel van de benodigde energie via 4.200 zonnepanelen en met (sinds kort) een nieuw energieopslagsysteem. De ruim 53.000 stadionstoelen van de ‘oude’ Amsterdam ArenA zijn in de afgelopen maanden bijna allemaal vervangen. Deze stoeltjes zijn duurzaam hergebruikt en kregen een 2e leven. Een deel van de daarmee gegenereerde opbrengst ging naar de Ajax Foundation.

.

< Jubilarissen
Onze stakeholders >