Menu

Onze maatschappelijke projecten

Ajax ondersteunt graag maatschappelijke initiatieven. We voelen ons betrokken bij maatschappelijke vraagstukken in de directe of indirecte omgeving van de club. Ajax is van de supporters, mensen in Amsterdam en de wijde omgeving. We realiseren ons dat we een voorbeeldfunctie vervullen in de maatschappij. Dit doen wij enerzijds vanuit onze eigen club door middel van maatschappelijke projecten en anderzijds door een aan Ajax gelieerde stichting: de Ajax Foundation (zie paragraaf Ajax Foundation op deze pagina van dit verslag).

Onze projecten
Ajax wil talent laten bloeien, zowel binnen als buiten het veld en zowel binnen als buiten de club. Met sociale projecten reiken we jongeren kansen aan die ze anders wellicht niet zouden krijgen. Helemaal in lijn met ons gedachtegoed, denken we daarin proactief: we nemen initiatief door uiteenlopende projecten te ondersteunen en te organiseren.

Want een Ajacied, binnen én buiten de lijnen, is groot, maar nergens te groot voor.

College de Toekomst
Ajax biedt zijn jonge voetballers een opleiding aan. Op College de Toekomst kunnen talenten een mbo 2- of 3-opleiding ‘Professioneel Voetballer’ volgen. Daarmee kunnen ze altijd terugvallen op hun schooldiploma als ze onverhoopt geen carrière als profvoetballer tegemoet gaan. In die lessen leren zij ook over de normen en waarden die Ajax belangrijk vindt.

Ajax Challenge
Een paar jaar geleden zette Ajax samen met de gemeente Amsterdam de Ajax Challenge op. Daar leren jongeren die minder kansen hebben dan anderen te denken en te handelen vanuit de Ajax-waarden. Het doel is dat deze jongeren een studie oppakken of een baan krijgen. Het afgelopen jaar hebben we 300 jongeren bereikt. Geestelijk vader van het project was Eberhard van der Laan.

Only Friends
Only Friends is een sportclub voor kinderen met een bepreking. De voetbalteams van Only Friends spelen sinds seizoen 2017-2018 hun wedstrijden in het officiële Ajax-tenue. Daarnaast biedt Ajax de sportclub nog meer activatiemogelijkheden. We hopen dat door onze samenwerking Only Friends als sportclub verder doorgroeit en dat nog meer kinderen en jongeren met een beperking de weg naar Only Friends weten te vinden.

Grasteam op de Toekomst
Ook op sportcomplex de Toekomst werken jongeren met een beperking. Deze jongeren onderhouden het terrein onder begeleiding van het Grasteam. Daarmee maken zij deel uit van de maatschappij en krijgen zij waardering voor datgene dat ze wél kunnen.

Mindervaliden
Onder onze fans zijn er mindervalide supporters. Onze club wil ook deze groep een fijne voetbalervaring bieden. Dat betekent: mooie, toegankelijke plekken in het stadion en een live radioverslag voor de visueel beperkte supporters. Iedereen moet kunnen genieten van de wedstrijd.

Onze helden
Ajax waardeert oud-spelers enorm. We onderhouden graag nauwe contacten met ze. Dit varieert van een kaartje sturen en ontvangsten in de Johan Cruijff ArenA of op de Toekomst tot een jaarlijkse reünie in de Engelenbak van de Johan Cruijff ArenA.

Wensverzoeken
Ajax ontvangt veel wensverzoeken. Bijzondere wensen zijn bestemd voor Ajacieden die een steuntje in de rug nodig hebben. Een trainings- of wedstrijdbezoek, bijvoorbeeld. Daarnaast ondersteunt Ajax veel stichtingen door gesigneerde veilingitems of unieke wedstrijdarrangementen beschikbaar te stellen.


< Onze stakeholders
Ajax Foundation >