Menu

Wij zijn Ajax

De AFC Ajax werd op 18 maart 1900 opgericht in een café aan de Amsterdamse Kalverstraat. We zijn nu ruim 118 jaar verder en Ajax is uitgegroeid tot een grote club met wereldwijde naamsbekendheid. Internationaal gezien is Ajax Nederlands meest succesvolle voetbalclub. En nationaal gezien hebben we de meeste prijzen gewonnen. Ajax heeft een recordaantal van 33 landstitels behaald. Het Nederlandse bekertoernooi werd 18 keer gewonnen. Er waren 4 overwinningen in 6 gespeelde finales van de Europa Cup voor landskampioenen − de huidige UEFA Champions League. In de prijzenkast staan bovendien de UEFA Cup, de Europa Cup II (voor bekerwinnaars), 3 Europese Supercups en 2 Wereldbekers.

Sinds de invoering van het betaald voetbal in Nederland speelt Ajax onafgebroken in de hoogste klasse, die tegenwoordig de Eredivisie heet. De thuiswedstrijden van het eerste team worden sinds 1996 gespeeld in de Johan Cruijff ArenA, waar inmiddels ruimte is voor ruim 53.000 toeschouwers. Het 2e elftal, Jong Ajax, komt sinds het seizoen 2013-2014 uit in de Keuken Kampioen Divisie, voorheen de Jupiler League. Zij spelen thuiswedstrijden op sportcomplex de Toekomst. Daar spelen ook alle jeugdteams (jongens en meiden), de zaterdagamateurteams en het vrouwenelftal de thuiswedstrijden. Sinds het begin van het seizoen 2009-2010 traint bovendien de A-selectie op sportcomplex de Toekomst. De jeugdopleiding van Ajax is al decennia wereldwijd bekend. Bij de opleiding van Ajacieden staat de laatste jaren meer dan ooit de ontwikkeling van het individu centraal. Dankzij individuele training en begeleiding maken we een speler beter om hem vervolgens in teamverband zo goed mogelijk te laten presteren. Zo brengen we talenten tot bloei. Jong en oud. Ajax wil graag winnen, op én naast het veld.

Naast onze sportieve ambities moet de sociaal-maatschappelijke betrokkenheid in alle geledingen van de club voelbaar en merkbaar zijn. Als je een Ajacied bent, dan hoort daar een bepaalde rol bij. Ook buiten het veld. Naast aandacht voor supporters die de club door dik en dun steunen, willen we ook betrokkenheid zien bij projecten met kinderen, bij acties met goede doelen en professioneel gedrag in de media en op sociale media. Wij zijn een voorbeeld voor elkaar en onze omgeving. Daar hoort ook bij verantwoordelijkheid nemen voor ons gedrag en dat van andere Ajacieden.

Wij zijn Ajax. Dat is het motto van de club, waarin voetbal centraal staat. Alles draait om voetbal. Een Ajacied is niet alleen de speler die elke week een prachtig shirt mag dragen. Onder Ajacieden verstaan we alle supporters van de club. En natuurlijk ook de medewerkers, want zij zijn stuk voor stuk ook supporters. Iedereen die Ajax een warm hart toedraagt en een positieve bijdrage levert aan de prestaties van de club, is belangrijk voor ons.

Zo hechten we veel waarde aan onze trouwe groep seizoenkaarthouders en de vele vrijwilligers die zich voor Ajax inzetten. Sponsors en partners zoals Ziggo, adidas, ABN AMRO en alle andere bedrijven waarmee we samenwerken, zijn onmisbaar voor de club. De Supportersvereniging Ajax (SVA), de Ajax Business Associates (ABA) en de AFCA Supportersclub zijn groeperingen waar Ajax regelmatig mee overlegt, evenals met de Johan Cruijff ArenA en de gemeente Amsterdam.

< Voorwoord
Onze strategie >