Samenstelling van het bestuur

Geen van de directieleden heeft commissariaten bij een grote Nederlandse rechtspersoon in de zin van titel 9 van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek. Geen van de leden van de RvC heeft meer dan het toegestane maximum aantal toezichthoudende functies bij een dergelijke grote Nederlandse rechtspersoon.

Per balansdatum bezit Edwin van der Sar 1.200 aandelen Ajax en houden de overige commissarissen en de overige leden van de directie geen aandelen of optierechten in de vennootschap.

Samenstelling van de directie

In het verslagjaar 2020-2021 bestond de directie uit Edwin van der Sar (voorzitter van de directie), Susan Lenderink (financieel directeur), Menno Geelen (commercieel directeur) en Marc Overmars (directeur voetbalzaken).

Edwin van der Sar
Edwin van der Sar is sinds 11 november 2016 aangesteld als directievoorzitter en algemeen directeur van Ajax. Van der Sar is gerenommeerd voor zijn nationale en internationale voetbalcarrière als keeper. Van der Sar keepte tijdens zijn carrière 311 officiële wedstrijden voor Ajax. Hij kwam tijdens zijn professionele loopbaan tevens uit voor Juventus FC, Fulham FC en Manchester United FC. Van der Sar is 130 keer uitgekomen voor het Nederlands elftal. Hij beëindigde zijn actieve voetballoopbaan in de zomer van 2011. Daarna richtte hij de Edwin van der Sar Foundation op en haalde hij het diploma International Master of Sportmanagement aan de Johan Cruyff Institute of Sport Studies. Andere relevante posities naast zijn functie als directievoorzitter zijn: lid van de FIFA Players’ Status Committee, executive board member van de European Club Association, oprichter en bestuurder van de Edwin van der Sar Foundation.

Marc Overmars
Tijdens zijn actieve loopbaan als profvoetballer, die in 2009 stopte, speelde Overmars voor respectievelijk Go Ahead Eagles, Ajax, Arsenal FC en FC Barcelona. Daarnaast kwam hij 86 keer uit voor het Nederlands Elftal en scoorde in die interlands 17 keer. Bij Ajax speelde hij 193 officiële wedstrijden, waarin hij 44 keer scoorde. Hij werd met Ajax drie keer landskampioen. Als Ajacied won hij tevens de UEFA Champions League, de Wereldbeker voor clubteams, de KNVB Beker en drie keer de Supercup, die later Johan Cruijff Schaal ging heten. Van 2005 tot medio 2012 bekleedde Overmars bij Go Ahead Eagles de functie van commissaris voetbalzaken. Marc Overmars is sinds de zomer van 2012 directeur voetbalzaken. Sinds 1 februari 2013 vervult hij deze functie als statutair bestuurder bij Ajax.

Menno Geelen
Menno Geelen studeerde Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Geelen is vanaf de zomer van 2010 in dienst bij Ajax. Daarvoor is hij werkzaam geweest voor Eyeworks Sport en Sportmarketingbureau Trefpunt. Binnen Ajax is hij begonnen als accountmanager op de Sponsorafdeling, daarna twee jaar werkzaam geweest als Hoofd Sponsoring om vervolgens vier jaar te functioneren als eindverantwoordelijke van de gehele commerciële afdeling. Op 1 november 2016 trad Geelen toe tot directie (titulair) als commercieel directeur. Sinds 16 november 2018 vervult hij deze functie als statutair bestuurder bij Ajax.

Susan Lenderink
Susan Lenderink studeerde Accountancy aan de Universiteit van Amsterdam waar zij tevens de postdoctorale opleiding tot register controller heeft afgerond. Zij startte haar carrière in 2000 bij PricewaterhouseCoopers als accountant. In 2003 maakte zij de overstap naar de Bijenkorf waar zij diverse financiële en commerciële rollen vervulde om uiteindelijk in 2012 toe te treden tot de directie als CFO. Op 1 juli 2019 trad Susan Lenderink bij Ajax in dienst als financieel directeur. Sinds 15 november 2019 vervult zij deze functie als statutair bestuurder bij Ajax. Daarnaast is zij toezichthouder bij Euro Shoe Group NV in België.

Samenstelling raad van commissarissen

Bij aanvang van het verslagjaar 2020-2021 bestond de RvC uit Leen Meijaard (voorzitter), Danny Blind, Ernst Ligthart (plaatsvervangend voorzitter), Peter Mensing en Leo van Wijk. Laatstgenoemde trad af in de AVA van 13 november 2020 en werd toen opgevolgd door Annette Mosman.

Leen Meijaard
Leen Meijaard was van 2002 tot 2017 werkzaam bij BlackRock, waarvan de laatste tien jaar als lid van de raad van bestuur van BlackRock voor Europa, het Midden Oosten en Afrika. Thans is hij president-commissaris bij Achmea Investment Management, Anthos Fund and Asset Management, Fourthline en lid van de Raad van Commissarissen van Obam. Tevens is hij lid van de Raad van Toezicht van het Prins Bernard Cultuurfonds.

Ernst Ligthart
Ernst Ligthart (52) is actief lid van de vereniging AFC Ajax na voorheen gespeeld te hebben in Ajax Zaterdag 1. Ernst was in 2011 bestuurslid ad interim van Ajax. In het dagelijks leven is Ernst advocaat en managing partner in een landelijke maatschap van advocaten. Daarnaast vertolkt hij diverse advies- en boardfuncties in het bedrijfsleven en actief als investeerder en adviseur bij verschillende startups. Van 2015-2019 was hij lid van de Raad van Commissarissen van de Johan Cruijff Arena NV. Ernst Ligthart is onder andere klankbord en aanspreekpunt voor de Ondernemingsraad van Ajax en lid van de remuneratiecommissie.

Peter Mensing
Peter Mensing was in de periode 1984–2015 werkzaam bij Booz Allen Hamilton, Booz & Company en Strategy. Als senior vice president was hij de laatste jaren verantwoordelijk voor Europa. Hij is (president) commissaris bij Ksyos, Eurocaps, Vascobelo, Swapfiets, NY Pizza, Prodalim, Ace & Tate en Kick Your Habits. Ook is hij bestuurder bij Dioraphte, lid van de advisory board van Ponooc, Vortex, IMT en voorzitter van het Stedelijk Museum Fonds. Hij is lid van de raad van toezicht van De Balie.

Annette Mosman
Annette Mosman was van 2009-2018 werkzaam bij de Generali Verzekeringsgroep, eerst als Chief Financial Risk Officer en vanaf 2015 als Chief Executive Officer. Sinds 2018 is Annette lid van de raad van bestuur van pensioenuitvoerder APG, eerst als Chief Financial Risk Officer en Chief Data Officer en momenteel is zij voorzitter raad van bestuur. Tevens is zij bestuurslid en penningmeester van NOC*NSF, lid van de Raad van Toezicht en auditcommissie Stichting Jeroen Bosch Ziekenhuis en bestuurslid van Stichting TBI.

Danny Blind
Danny Blind voetbalde tussen 1986 en 1999 voor AFC Ajax. Daarnaast was hij als jeugdtrainer, directeur spelersbeleid, hoofd jeugdopleiding, hoofdcoach en technisch manager aan de club verbonden. In 2007 was hij technisch directeur van Sparta. In de periode 2012-2015 was hij assistent-bondscoach van het Nederlands elftal en in de periode 2015-2017 bondscoach. Danny Blind is bestuurslid en ambassadeur voor de stichting Spieren voor Spieren en tevens ambassadeur voor de Stichting Niet Blind en de Voedselbank. Sinds 4 augustus 2021 vervult Blind de functie van assistent-bondscoach in dienst van de KNVB.

Leo van Wijk
Leo van Wijk voetbalde en honkbalde in zijn jeugd bij Ajax. Na zijn studie econometrie ging hij in 1971 aan de slag bij KLM. Daar vervulde hij diverse functies, onder andere van 1997 tot 2007 als president-directeur en als CEO. Van 14 juni 2012 tot 13 november 2020 was hij lid van de raad van commissarissen van Ajax, waarvan gedurende de periode 13 november 2015-16 november 2018 als voorzitter.