Voetbal

De focus voor het voetbal is erop gericht dat in alle teams van Ajax de beste spelers spelen, op een zo hoog mogelijk niveau. Daarbij zijn de prestaties van het eerste elftal en de Vrouwen het belangrijkste. Iedere speler die deel uitmaakt van één van deze twee selecties weet dat iedere wedstrijd telt en daar wordt hij of zij dan ook op beoordeeld. Alleen door te presteren in deze selecties kunnen we onze ambitie realiseren om structureel te behoren tot de Europese top. Daarom staan in de andere elftallen de prestaties van het elftal in dienst van de ontwikkelingen van het individu, zodat deze spelers uiteindelijk een bijdrage kunnen leveren aan de prestaties in de belangrijkste competities.

Deze samenhang tussen enerzijds presteren, en anderzijds talent ontwikkelen en faciliteren is een belangrijk uitgangspunt voor ons succes. Alle betrokken personen rondom het eerste elftal hebben het doel om de eerstvolgende wedstrijd te winnen. Alle medewerkers die niet direct bij Ajax 1 betrokken zijn, hebben het doel om de ontwikkeling van spelers te ondersteunen en/of strategieën en procedures te ontwikkelen zodat de prestaties bij het hoogste team, nu en in de toekomst, zijn gewaarborgd.

Prestaties in de belangrijke competities

Voor de kwaliteit van ons eerste elftal streven we naar een balans tussen jeugd (zelf opgeleid en jong aangetrokken), topspelers en ervaren krachten. Door nationaal en internationaal in een zo sterk mogelijke competitie te spelen, ontwikkelen onze spelers zich beter, kunnen we makkelijker buitenlandse talenten aantrekken en vergroten we de kans op hogere inkomsten. Dat vraagt veel van de coaching maar ook van onze scouting.

Ajax onderscheidt zich al jaren door te werken met specialistische coaches; trainers die zich op individueel gebied onderscheiden door hun kennis en prestaties. Dit zijn veelal oud-spelers die de club kennen en als geen ander weten hoe het is om Ajacied te zijn. Zij weten wat er van een speler op een bepaalde positie in het veld wordt gevraagd. Maar ook andersom, wat kan een speler van Ajax verwachten? Ook vanuit andere disciplines en sporten werken we met de allerbesten, met trainers uit bijvoorbeeld de atletiek- of judowereld. Naast de diversiteit aan trainers op het fysieke vlak lopen wij al jaren voorop op het gebied van wetenschap. Op medisch vlak heeft Ajax veel kennis in huis maar ook als het om de mentale begeleiding en ontwikkeling van onze spelers gaat, bieden wij hen de beste begeleiding.

Wij werken continue aan het behoud en de uitbreiding van ons netwerk aan Ajax-scouts. Onze scouts werken in Nederland veel samen met veelbelovende clubs om potentieel talent te ontdekken. Wereldwijd volgt ons scouting netwerk de toernooien en belangrijke duels op de voet.

Het afgelopen seizoen hebben we met een mix van opgeleide, ervaren en aangetrokken spelers als Ryan Gravenberch, Jurriën Timber, Devyne Rensch, Dusan Tadic en Daley Blind, een gebalanceerd eerste elftal weten samen te stellen om onze ambities te verwezenlijken.

Ajax 1

Ondanks de onzekerheden door de aanhoudende coronacrisis, heeft het voetbal dit seizoen kunnen doorgaan. Doordat het helaas nog grotendeels zonder publiek was, betekende dit wederom een flinke klap voor de gehele voetbalsector. Vorig seizoen bleef ondanks de nummer één positie in de Eredivisie, de prijzenkast bij Ajax helaas gesloten. Daardoor waren we er dit seizoen extra op gebrand om wel prijzen te pakken. Ondanks de afgelaste wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal hebben we in andere competities weten te presteren.

Als winnaar van de Eredivisie heeft Ajax in 34 wedstrijden 88 punten behaald, maar liefst 16 punten meer dan de nummer twee PSV. Ook de grens van 100 doelpunten werd overschreden, in totaal werden er 102 doelpunten gemaakt. Op 24 oktober wist Ajax met 0-13 te winnen bij VVV-Venlo en hiermee een nieuw clubrecord voor de grootse overwinning in de Eredivisie te behalen.

Daarnaast werd beslag gelegd op de KNVB beker. In de finale werd op 18 april van SBV Vitesse (2-1) gewonnen in De Kuip waardoor de dubbel een feit was. Eerder in het toernooi werden achtereenvolgens FC Utrecht, AZ, PSV en sc Heerenveen verslagen.

In de groepsfase van de UEFA Champions League lukte het helaas niet de eindfase van het miljoenenbal te behalen. Na Liverpool FC en Atalanta Bergamo eindigden we op de derde plaats. Dankzij twee overwinningen op FC Midtjylland en een gelijkspel in Italië tegen Atalanta Bergamo verzamelde Ajax in totaal 7 punten, waarmee we als derde, een plek in de knock-out fase van de UEFA Europa League afdwongen. In de zestiende finales werd BSC Young Boys onze tegenstander. In Zwitserland versloeg Ajax de ploeg (3-0) en legde daarmee een stevig fundament voor de volgende ronde. Een week later, op 18 maart, rekenden we definitief af in de ArenA (2-0). In de kwartfinale werden we gekoppeld aan het Italiaanse AS Roma. In eigen huis bewezen wij onszelf geen goede dienst door te verliezen. De terugwedstrijd in Rome eindigde op 15 april in een gelijkspel wat helaas het einde betekende van het Europese avontuur.

Vierde rij vlnr.: Jurriën Timber, Noa Lang, Zakaria Labyad, Antony, Razvan Marin, Sergiño Dest, Mohammed Kudus, Jurgen Ekkelenkamp
Derde rij vlnr.: Perr Schuurs, Lisandro Martinez, Lassina Traoré, Richard Witschge, Winston Bogarde, Anton Scheutjens, Ryan Gravenberch, Edson Alvarez, Klaas Jan Huntelaar
Tweede rij vlnr.:
Nico Tagliafico, Noussair Mazraoui, Kjell Scherpen, Andre Onana, Maarten Stekelenburg, Dominik Kotarski, David Neres, Carel Eiting
Voorste rij vlnr.: Donny van de Beek, Dusan Tadic, Christian Poulsen, Erik ten Hag, Michael Reiziger, Daley Blind, Quincy Promes

Ajax Vrouwen

Het vrouwenvoetbal wordt op mondiaal niveau steeds groter. Als Ajax willen we een internationale marktleider zijn als het gaat om de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal en de internationale top bereiken. Goede prestaties op dit podium dragen bij aan de uitstraling van Ajax en onderstrepen het professionele karakter van de club. Op die manier draagt de vrouwenafdeling, net als alle andere afdelingen binnen Ajax, in belangrijke mate bij om ons nog beter op de kaart te zetten. Daarvoor verhogen we onze inzet op gekwalificeerde trainers en ontwikkeling van talententrajecten en besteden we meer aandacht aan performance en techniek. We zijn de eerste voetbalclub in Nederland waarbij het vrouwenteam sinds 2019 een beroep kan doen op collectieve arbeidsvoorwaarden (cao). Deze primeur is inmiddels opgevolgd door PSV (februari 2020) en FC Twente (juli 2021).

Ajax Vrouwen begon sterk aan het seizoen en bezette ten tijde van de winterstop een tweede plaats achter FC Twente Vrouwen. In de tweede seizoenshelft kende het team van Danny Schenkel echter een terugval, waardoor de kans op het landskampioenschap en ook de tweede plek – en daarna kwalificatie voor de Women’s Champions League – verloren gingen. Wel won het team na winst op FC Twente de tweede editie van de Eredivisie Cup. De doelstellingen zijn daarmee helaas niet gehaald maar met het debuut van enkele jonge speelsters gaan we vol vertrouwen het nieuwe seizoen tegemoet.

Achterst rij vlnr.: Lucie Vonkova, Iris Stiekema, Caitlin Dijkstra, Robbie Tetteroo, Danny Schenkel, Michiel van Tilburg, Samantha van Diemen, Eshly Bakker, Kay-Lee de Sanders
Tweede rij vlnr.:
Liza van der Most, Victoria Pelova, Stefanie van der Gragt, Lize Kop, Claire Dinkla, Kelly Zeeman, Desiree van Lunteren, Nikita Tromp
V
oorste rij vlnr.: Quinty Sabajo, Linda Bakker, Lisa Doorn, Jonna van de Velde, Marjolein van den Bighelaar, Chasity Grant, Soraya Verhoeve, Marthe Munsterman, Vanity Lewerissa

Talentontwikkeling

22 spelers met een verleden bij Ajax zijn op dit moment actief in top competities.

In de afgelopen tien jaar is de jeugdopleiding van Ajax meerdere keren uitgeroepen tot de beste van Europa. Het EK was daar een afspiegeling van; Ajax was dit jaar, met zestien spelers uit de eigen opleiding, de club met de meeste zelf opgeleide spelers. Ook levert de club de laatste jaren steevast een aantal spelers aan de prestigieuze NXGN-lijst van Goal.com; dit jaar kregen Naci Ünüvar (47e plek), Lassina Traoré (26e plek), Ryan Gravenberch (7e plek) en bij de vrouwen Nikita Tromp (2e plek) een vermelding in de lijst van meest talentvolle jonge speler van Europa.

Het zijn resultaten passend bij de ambitie van Ajax. Niet voor niets investeert Ajax in het opleiden van jeugdspelers op het hoogst mogelijke niveau. Jong Ajax heeft in de Keuken Kampioen Divisie de grootst mogelijke tegenstand en jeugdteams meten zich met de internationale top in toernooien als de Youth League en de Future Cup.

Geheel in lijn met de Ajax-filosofie is de overkoepelende gedachte van talentontwikkeling dat de ontwikkeling van het individu, niet alleen als voetballer maar ook als mens, voorop staat. De School van de Toekomst speelt hierin een grote rol. Spelers van jong tot oud kunnen daar terecht op velerlei gebied, van een complete opleiding voor de jeugd, tot persoonsgerichte ontwikkelde programma’s, en/of taallessen voor aangetrokken buitenlandse spelers. Ajax neemt hiermee verantwoordelijkheid voor de brede ontwikkeling van spelers.

Bij het creëren van de optimale voorwaarden voor de jeugdspelers wordt niet alleen gekeken naar wie de beste spelers zijn, maar hoe elke speler het beste uit zichzelf kan halen. Dit wordt versterkt door het aantrekken van stafleden op het gebied van verschillende disciplines, die met de individuele spelers op zoek gaan naar wat voor hen nodig is om de top te bereiken. Conform de Ajax-filosofie is de eigen opleiding ook het uitgangspunt voor het werven van de staf. Ajax investeert in de opleiding van de stafleden en trekt daarnaast oud-Ajacieden aan om talent te helpen ontwikkelen.

Een belangrijk meetinstrument voor het succes van de jeugdopleiding is het aantal spelers dat jaarlijks doorstroomt naar het eerste elftal. In totaal maakten veertien spelers in seizoen 2020-2021 hun debuut in het betaald voetbal: Amourricho van Axel Dongen, Youri Baas, Kian Fitz-Jim, Rio Hillen, Kristian Hlynsson, Giovanni Manson Ribeiro, Ar’Jany Martha, Calvin Raatsie, Christian Rasmussen, Devyne Rensch, Steven van der Sloot, Tunahan Tasci, Donny Warmerdam en Gibson Yah. Devyne Rensch maakte zelfs twee keer zijn debuut in één seizoen, voor zowel Jong Ajax als Ajax 1.

86% van de Ajax-jeugdspelers tussen 17-21 jaar werd de afgelopen 5 jaar profspeler.

In het afgelopen seizoen hebben, vanwege de aangescherpte coronamaatregelen, alleen de betaald-voetbalteams een volledig seizoen kunnen spelen. Voor de jeugdteams betekende dit een jaar met veel aanpassingen. Gedurende de eerste periode van het seizoen vonden alle trainingen op afstand plaats. Door middel van online opdrachten en uitdagingen werden de spelers betrokken en in beweging gehouden. Later in het seizoen werden de fysieke trainingen hervat, eerst in kleine groepen en later in teamverband. Aangezien de reguliere competities waren geannuleerd, werd de wedstrijdbelasting gecompenseerd met onderlinge wedstrijden binnen de club. Bij het op afstand coachen van de jeugdspelers is de mentale begeleiding van spelers een nog grotere rol gaan spelen. Deze ontwikkeling is positief ervaren en zal ook in het nieuwe seizoen worden vastgehouden om de jeugdspelers fit en scherp het komende seizoen in te laten gaan.

Door de afgelasting van de jeugdcompetities kreeg een deel van de oudste jeugd eerder dan verwacht een kans in het betaald voetbal. Jong Ajax had hierdoor afgelopen seizoen beschikking over een zeer jonge selectie. Alhoewel dit een mooie ontwikkeling is, zal het nieuwe seizoen en de hervatting van grote jeugdtoernooien en -competities zoals de Youth League en de Future Cup, betekenen dat de spelers ook binnen de jeugdopleiding weer op het hoogst mogelijke niveau kunnen spelen.

De beloften van Mitchell van der Gaag beleefden een wisselend seizoen wat betreft de resultaten. Het seizoen werd afgesloten met een teleurstellende zestiende plaats. Wel maakten individuele spelers een belangrijke leerweg door die typerend is voor Jong Ajax, met als uitgangspunt dat de plek op de ranglijst ondergeschikt is aan de individuele ontwikkeling van de spelers. De doelstelling van het beloftenteam; het ontwikkelen van de jeugd en het ondersteunen van het eerste elftal, is dan ook gerealiseerd.

Toekomstbestendige faciliteiten

Sportcomplex de Toekomst vormt het hart van onze voetbalclub. Hier werken veertien afdelingen nauw samen om het voetbal ultiem te ontzorgen en te ondersteunen. Omdat het sportcomplex de afgelopen jaren flink uit zijn jasje is gegroeid, is vorig seizoen een start gemaakt met het programma voor het project ‘De Nieuwe Toekomst’. Het nieuwe complex wordt toekomstbestendig ontwikkeld waarbij het ruimte zal bieden aan alle teams die actief zijn bij Ajax. Daarnaast biedt het de mogelijkheid innovaties te stimuleren en de gehele Ajax-organisatie op één terrein te huisvesten. Naast het topsportklimaat dienen onze faciliteiten ook een veilige en professionele werkomgeving.

Het afgelopen jaar zijn de werkzaamheden met betrekking tot de Nieuwe Toekomst ondanks de beperkende maatregelen onverminderd hard doorgegaan. Hoewel er voortdurend kritisch naar de kosten gekeken werd en nog steeds wordt, staat de ambitie om de beste faciliteiten te ontwikkelen nog steeds fier overeind. Er is bewust gekozen om hierin te blijven investeren: de beste faciliteiten zijn een randvoorwaarde voor zowel het ontwikkelen van talent als het leveren van prestaties. In afstemming met de gemeente zijn we voornemens de eerste paal van een van de nieuwe gebouwen in het najaar van 2022 slaan.

Een duurzamere Toekomst

Voor Ajax betekent het hebben van de beste faciliteiten onder andere dat de A-selectie en Jong Ajax zeer privaat kunnen trainen op het sportpark, maar ook dat de Jeugd en de Vrouwen voldoende ruimte hebben om zich te ontwikkelen en te presenteren. Daar hoort een professionele wedstrijdaccommodatie bij. Ajax is het opleidingscentrum van Europa, dat moeten de faciliteiten uitstralen. Ook de vele afdelingen die de spelers en speelsters begeleiden moeten beschikken over geschikte faciliteiten. Geen gouden kranen, maar functioneel en passend bij de ambities van Ajax. Rondlopen over de Nieuwe Toekomst moet enthousiasmeren om bij Ajax (terug) te komen en te blijven; als lid, als speler, als werknemer, als partner of op welke manier dan ook aan Ajax verbonden.

De beste faciliteiten ontwikkelen gaat niet alleen om het hier en nu. Toekomstbestendigheid, met oog voor de stakeholders intern en extern, is een belangrijk criterium. Onze faciliteiten dienen een plek te bieden voor een sterk verenigingsleven en maatschappelijke projecten. Bovendien is er een rol weggelegd voor de versterking van de relatie met de ontwikkelingen van de stad en regio Amsterdam. De vereniging, gemeentes Amsterdam en Ouder-Amstel, maar ook de Ajax Foundation en de toekomstige bewoners in de te ontwikkelen woonwijk zijn zodoende belangrijke stakeholders voor de Nieuwe Toekomst. Door het mee laten wegen van al die verschillende belangen, ontwikkelen we de Nieuwe Toekomst op een toekomstbestendige manier waarbij we kansen in samenhang met de omgeving optimaal benutten.

Bij toekomstbestendig hoort natuurlijk ook duurzaam. De ambitie is een energieneutraal sportpark in 2030, maar bij oplevering in ieder geval gasloos en Bijna Energie Neutral (BENG). De duurzaamheidsambities zijn onderverdeeld in acht hoofdthema’s: energie, water, gezondheid, mobiliteit, ecologie, vervuiling, afval en materialen. De gebiedsontwikkeling waar Ajax onderdeel van is, herbergt daarnaast stevige duurzaamheidseisen die ook op de gebouwen en terreinen van Ajax van toepassing zijn. Op sommige thema’s zijn deze duurzaamheidseisen voor Ajax voldoende, op andere thema’s, zoals gezondheid en watergebruik streeft Ajax het hoogst haalbare na. We zetten daarbij in op bewezen innovatieve en duurzame oplossingen waarbij de bedrijfsvoering geen risico’s loopt op verstoringen.

In de aanloop naar de volledige realisatie van de Nieuwe Toekomst gaan we een aantal (bouw) fases door. Tegelijkertijd blijven we operationeel op het terrein; van de trainingen tot de wedstrijden en alles wat daarmee gepaard gaat. We bereiden ons voor op de uitdagingen die dit met zich mee zal brengen en streven naar minimale impact op de operatie.

Johan Cruijff ArenA

De Johan Cruijff ArenA is 13,2% eigendom van Ajax. Ook al is het stadion geen 100% bezit van onze club, het is wel onze thuishaven waar we onze wedstrijden spelen en sportevenementen organiseren. We zijn er trots op dat de Johan Cruijff ArenA een van de duurzaamste stadions ter wereld is en daarmee een bijdrage levert aan slimme steden als de stad Amsterdam.

Om de voetafdruk van het stadion en de bezoekers zo klein mogelijk te maken, wordt ingezet op een mix van bewezen duurzaamheidsmaatregelen en vernieuwende technologie. Het stadion is de perfecte proeftuin voor het (door)ontwikkelen en testen van innovaties. Groot of klein, als het even kan wordt elke duurzame kans aangegrepen. Ruim 4.200 zonnepanelen op het dak van het stadion en een windturbine in Oudendijk leveren groene stroom aan de ArenA. Daarnaast staat het ontwikkelen en implementeren van baanbrekende systemen die het energieverbruik slimmer en duurzamer maken hoog op de agenda. Ook de omgeving profiteert hiervan.

Met de kennis en ervaring rond onderhoud van voetbalvelden wil het stadion een voorbeeld zijn voor de sector. Dat gebeurt door vanuit kennis en ervaring over optimaal onderhoud van voetbalvelden, mee te denken over innovatieve oplossingen door bijvoorbeeld restwarmte te gebruiken om het veld vorstvrij te houden.

Daarnaast benutten we het zijn van een rolmodel en onze vele communicatiekanalen, om deze innovatieve en duurzame oplossingen voor de Johan Cruijff ArenA onder de aandacht van belanghebbenden te brengen. Kortom, wij geloven dat duurzaamheid iedereen iets oplevert en hebben al grote stappen gezet in het stadion en daarbuiten.