Menu

Technisch

Korte terugblik Ajax 1

Het seizoen van Ajax 1 kunnen we kort samenvatten: zwaar en teleurstellend. Al tijdens de voorbereiding kreeg het team een zware klap te verwerken door het wegvallen van Abdelhak Nouri. Sportief gezien waren het eveneens moeilijke maanden. Europees voetbal haalden we niet. OGC Nice schakelde Ajax uit in de kwalificatieronde voor de Champions League en Rosenborg BK blokkeerde de toegang tot de Europa League. In het nationale bekertoernooi was het ook voor de winterstop al over: FC Twente was vanaf de strafschopstip te sterk en in de Eredivisie moest Ajax PSV voor zich dulden. Na de uitschakeling in de KNVB Beker stelde de directie zowel trainer Marcel Keizer als zijn assistenten Dennis Bergkamp en Hennie Spijkerman op non-actief. In januari nam Erik ten Hag het stokje over. We haalden hem binnen vanuit FC Utrecht. Als zijn assistent werd Alfred Schreuder aangesteld, die tot dat moment bij het Duitse TSG 1899 Hoffenheim werkte.


De Toekomst

Onze jeugdopleiding is de levensader van Ajax. Zowel nationaal als internationaal staan we hoog aangeschreven in de voetbalwereld. Ons streven is om met zoveel mogelijk zelfopgeleide spelers de strijd aan te gaan in de Europese top. We leveren toptalenten af voor de hoofdmacht. Sinds het begin van 2016 is Saïd Ouaali Hoofd jeugdopleiding.

Het afgelopen seizoen kende de jeugdopleiding minder kampioenen. Dat komt door de sterke tendens om jonge spelers vroeg door te schuiven; daarmee wordt de kans op teamresultaat iets kleiner. Daartegenover staat dat voor individuele spelers de kans op een succesvolle aansluiting met Ajax 1 juist groter wordt. Zo kozen de trainers ervoor om onder andere de talenten Naci Unavar (14 jaar) al bij de O17 mee te laten doen en Julian Rijkhoff (12 jaar) bij de O14. De 16-jarige Ryan Gravenberch en de even oude Brian Brobbey haakten aan bij Ajax O19 en zelfs bij Jong Ajax.

Doorstroming

Vanuit de jeugdopleiding maakten 4 spelers hun debuut in Ajax 1: Noussair Mazraoui, Dani de Wit, Jurgen Ekkelenkamp en Azor Matisuwa. Alle inspanningen en investeringen in de jeugdopleiding zorgen er uiteindelijk voor dat meer exceptionele talenten richting Ajax 1 doorstromen. De jeugdopleiding van Ajax is al decennialang een vruchtbare bodem voor een mooie internationale carrière. Daarom worden de grote talenten snel vastgelegd.

Jong Ajax

Jong Ajax had het afgelopen seizoen veel succes. Een aantal jaar komt dit team al uit in de Keuken Kampioen Divisie, voorheen de Jupiler League. Dat is goed voor de ontwikkeling van de spelers. In deze competitie is de weerstand hoog, waardoor de stap van Jong Ajax naar Ajax 1 makkelijker wordt gezet. Onder trainer Michael Reiziger en zijn assistent Winston Bogarde – beiden oud-spelers van Ajax 1 – slaagde dit jonge team erin na een spannende slotfase kampioen te worden. Promotie is echter uitgesloten voor beloftenteams.

Ajax Vrouwen

Ook de Ajax Vrouwen hadden wederom een uitstekend seizoen. Assistent-trainer Benno Nihom nam in de zomer de taak over van Ed Engelkes. De laatste won in 2017 zowel de titel als de beker. De jonge trainer Nihom probeerde met zijn team voort te borduren op de successen van de Nederlandse voetbalsters die in de zomer met Nederlands Elftal Europees kampioen werden. De Ajacieden Desiree van Lunteren, Kelly Zeeman, Liza van der Most en nieuwe speelsters Sisca Folkertsma en Stefanie van der Gracht maakten deel uit van de gouden ploeg. Voor het eerst konden de Ajax Vrouwen zich meten met Europese tegenstrevers: ze plaatsten zich via een kwalificatietoernooi voor de Champions League. Daar verloren ze in de eerste ronde nipt van het Italiaanse Brescia. In de nationale competitie prolongeerde de ploeg van trainer Nihom de landstitel. En ook de beker kon worden meegenomen naar Amsterdam.

< Algemeen
Partnerships >